Kripto endüstrisi bilindiği üzere hızla gelişen ve değişen bir doğası mevcuttur. Her yeni bir kavram ve gereksinim, blockchain teknoloji ile paralel olarak kripto endüstrinin farklı alanlarında inovasyonu ve değişimi beraberinde getirmekte olduğunu ve bu hususların etkisi ile kripto ekosisteminin genişlemesinde büyük katkılar sunmuş olduğunu belirtmek isteriz.
Bu yazımız ile kripto endüstrisi için çok yeni ve yavaş yavaş kabullenilen ve de kripto endüstrisinde ciddi gereksinim duyulan bir kavram olan “Hukuki Uyumluluk Raporu( Legal Opinion)”a yer vermek istiyoruz. Hukuki Uyumluluk Raporu, kripto varlıkların güvenliğini sağlayabilmek, sektörün meşrutiyetini artırabilmek, dolandırıcılık ve kötüye kullanımının önleyebilmek ve yatırımcılar veya kullanıcıların doğrudan veyahut dolaylı bir şekilde korunabilmesini sağlayabilmek amacıyla kritik bir öneme sahip bir kavram olduğunu düşünenlerdeniz.
Hukuki uyum raporu, bir kripto varlığın veya tokenin bir borsada listelenmesi için gerekli yasal gereksinimlerin karşılandığını doğrulayan bir belgeden ibarettir. Bu rapor, hukukçular tarafından bir tokenin düzenlemelere uygunluğunu değerlendirmek amacıyla hazırlanmaktadır. Borsalar ise genellikle projenin hukuki uyumluluğunu ve güvenirliğini doğrulayabilmek amacıyla bu tür raporları günümüzde talep etmeye başlamışlardır.
Kripto endüstrisi için çok yeni sayılabilecek kavram olan Hukuki Uyumluluk Raporu kavramına biraz da olsa farkındalık yaratabilmek ve yeni olan bu kavramın daha doğru anlaşılabilmesi ve kabul görebilmesi amacıyla biraz daha yakından değinmek istiyoruz. Ayrıyeten, Hukuki Uyumluluk Raporlarının kök salması ve kripto endüstrisinde geniş çapta kabul görebilmesi için sektörün önde gelen kuruluşlarının Hukuki Uyumluluk Raporunu teşvik etmeleri ve ilerleyen zamanlarda yatırımcıları ve proje yöneticilerini koruyabilmek amacıyla bu kavramı zorunluk hale getirmeleri ve bu bağlamda kripto endüstrisinde lider ve örnek sıfatına bürünmeleri çok daha önemli olacaktır.
Kripto Endüstrisinde token listelenmesinden başlayarak veyahut sonraki safhalarında hukuki görüşün önemi ve de duyulan gereksinim oldukça büyüktür. Küresel borsalarda bu kavram yerel borsalara göre çok daha kabul görmüş ve benimsenmiş bir kavram olduğunu belirtmek isteriz. Zira bizlere gelen Hukuki Uyumluluk Raporu talepleri genel itibariyle küresel borsalarda token listelenmesi amacıyla gelmektedir. Yerel borsalarda da hazırladığımız raporlar mevcuttur; ancak bu tür raporlara duyulan ihtiyaç, proje sahiplerinin inisiyatifi ile paralel şekilde ilerlemektedir.
Hukuki Uyumluluk Raporu, yatırımcılar ve kullanıcılar daha işlem gerçekleştirmeden önce ilgili tokenin düzenleyici uyumunu ve güvenilirliğini dikkatlice değerlendirmesinde büyük fırsat sunuyor olması bile Hukuki Uyumluluk Raporunun tercih edilmesinde ve zorunlu kılınmasında yeterli ve de önemli bir detaydır. Bizler kriptohukukcu.com olarak kripto endüstrisinde bağlamında bu tür raporların düzenlenmesi ve yaygınlaşması gerektiğini fırsat bulduğumuz her platformda ifade etmekteydik. Zira tokenin listelenmesiyle ilgili yasal uyumluluk, güvenlik ve risk yönetimi gibi konularda ilgili rapor derinlemesine bir değerlendirme ve de kullanıcılara veyahut yatırımcılara geniş çaplı bir bakış açısı sunmaktadır.
Hukuki uyum raporu, projenin yargı alanlarındaki mevcut yasal düzenlemelere, finansal düzenlemelere, vergi yasalarına, müşteri tanıma (KYC) ve kara para aklama (AML) düzenlemelerine uyumluluk olsun haricen projeyle ilgili diğer yasal riskleri ve bu risklerle başa çıkmak için alınabilecek önlemler, lisans ve izinler, düzenleyici ilişkilerin iyileştirilmesi, gizlilik ve veri koruma politikalarını da ele almaktadır.
Hukuki uyumluluk raporu, belirli bir tokenin veya projenin yasal düzenlemelere uygun olduğunu ve ilgili risklerin yönetildiğini kanıtlamak için kritik bir araç niteliğindedir. Bu nedenledir ki raporun detaylı, kapsamlı ve güncel olması çok önemlidir. Hukuki Uyumluluk Raporu her bir proje için farklılık oluşturuyor olsa da birkaç önemli detaya örnek vermek isterim: Proje Tanımı ve Amaçları, Yasal Dayanaklar ve Düzenlemeler, KYC/AML Uyumluluğu, Güvenlik ve Risk Değerlendirmesi, Alınabilecek Önlem ve Bildirimler, Lisans ve İzinler, Gizlilik ve Veri Koruma Politikaları, Siber Güvenlik ve Veri Koruması, Finansal Uyumluluk, İş Sürekliliği Planı, Sözleşme Kullanıcı Güvenliği…vs.
Bu nedenledir ki görüldüğü üzere Hukuki Uyumluluk Raporu her projeye yönelik özel hazırlanan, teknik ve hukuki anlamda değerlendirilen çok kapsamlı raporlardır. Bir projenin raporu diğer proje için uyarlama yapılma durumu dahi mevzu bahis değildir. Kısacası Hukuki uyumluluk raporlarının yaygınlaşması ve benimsenmesi kripto endüstrisinde faydalı olabilecek ve de özellikle güven ve şeffaflık, risk yönetimi, kurumsal imaj ve sosyal sorumluluk bağlamında bir dizi avantaj sunabilecek niteliktedir.
Avukat Betül AKÇA