Kripto Para Borsasında Dolandırıldım.
Ne yapmalıyım?

Kripto para Dolandırıcılığı

Kripto para borsasında bir dolandırıcılık mağduru olduğunuzu varsayalım ve bu aşamada hukuki olarak hangi haklara sahip olduğunuzu öncelikle Ceza Hukuku açısından değerlendirelim. Zira gerçekleşen haksız fiil neticesinde gerçekleşen zararın tazmine yönelik Özel Hukuk yönü de mevcuttur.

Dolandırıldım! Ne Yapmalıyım?

Dolandırıldığınızı fark ettiğiniz an itibariyle yasal süreci en hızlı şekilde başlatmanız gerekmektedir. Zira dolandırıcılar, mağdurların paralarını geri alabilecekleri belirten nice vaatler ile tekrar tekrar ağlarına düşürebilmekte ve de böylelikle zaman kazanabilmektedir. Bu nedenledir ki yasal sürecin bir an evvel başlaması mağdurlar için büyük önem taşımaktadır. Yasal süreç başlatmak için atılan adımlardan ilki ihbar veyahut şikayet hakkının kullanılmasıdır.

5271 sayılı Kanunun 158. Maddesinde ihbar ve şikayetin nasıl yapılacağı ayrıntılı bir şekilde yer verilmiştir.
  1. Suça ilişkin ihbar veya şikâyetlerin Cumhuriyet Başsavcılığına veya kolluk makamlarına yapılabilir.
  2. Valilik veya kaymakamlığa ya da mahkemeye yapılan ihbar veya şikâyet, ilgili Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilir.
  3. Yurt dışında işlenip ülkede takibi gereken suçlar hakkında Türkiye’nin elçilik ve konsolosluklarına da ihbar veya şikâyette bulunulabilir.
  4. Bir kamu görevinin yürütülmesiyle bağlantılı olarak işlendiği iddia edilen bir suç nedeniyle, ilgili kurum ve kuruluş idaresine yapılan ihbar veya şikâyet, gecikmeksizin ilgili Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilir

Zaman Kaybetmeden Cumhuriyet Başsavcılığına Dilekçenizi Yazın

Cumhuriyet Başsavcılığına başvuru sırasında bir avukattan yardım almakta büyük bir hukuki yarar mevcuttur. Şöyle ki şikayet veya ihbar konusu olay net bir şekilde anlatılmalı, var ise deliller ve bulgular dilekçeye eklenmelidir. Kripto para dolandırıcılığı diğer dolandırıcılık türlerinden biraz daha teknik anlamda farklılık gösterdiğinden anlatımın net ifadeler ile gerçekleşmesi, deliller ve bulguların dilekçede mevcut olması maddi gerçekliğin ortaya çıkması bağlamında büyük önem taşıyacaktır.

Söz konusu vakalarda Cumhuriyet Başsavcılığı delil toplamada ve soruşturma sürecinde yetkili makam olduğundan dolayı, direkt olarak savcılıklara suç duyurusunda bulunulması ise mağdurların faydasına olacaktır. Yukarıda belirtilen diğer birimler aracılığıyla ihbar veya şikayetler yapılması halinde ise soruşturma aşaması Cumhuriyet Başsavcılığına iletilmesiyle ancak başlayacağından dolayı tahkikat sürecine geçilmesi daha uzun bir alacaktır.