Siber Dünya’da Domino Etkisi: Almadığınız Kişisel Siber Güvenlik Tedbirleri Sizi, Şirketinizi ve Müşterilerinizi Etkiliyor!

Öne çıkanlar:

  • Mesleğiniz ne olursa olsun, uzaktan çalışmak sizi dijital saldırılara karşı fiziksel bir ofiste olduğundan daha savunmasız bırakabilir.
  • Güçlü kişisel siber güvenlik alışkanlıklarının eksikliği, yalnızca kişisel olarak tanımlanabilir bilgilerinizi değil aynı zamanda işvereninizin, iş arkadaşlarınızın ve müşterilerinizin bilgilerini de riske atabilir.
  • Dijital sızma çeşitli şekillerde gerçekleşebilir, bu nedenle kişisel tedbirler çok katmanlı bir yaklaşım gerektirir.

Evden ve diğer uzak yerlerden çalışmak giderek yaygınlaşıyor. Ancak uzaktan çalışmayı mümkün kılan aynı teknoloji, kişisel verileri çalmak isteyen bilgisayar korsanları ve siber suçlular için de fırsatlar yaratıyor.

Siber güvenliği neden ciddiye almalısınız?

Uzaktan çalışanların çoğu, fiziksel bir ofis alanına kıyasla daha yüksek bir siber güvenlik riskiyle karşı karşıyadır. Yetersiz kişisel siber güvenlik, yalnızca kişisel olarak tanımlanabilir bilgilerinizi değil aynı zamanda işvereninizin, iş arkadaşlarınızın ve müşterilerinizin bilgilerini de riske atabilir.

Hırsızlar kurumsal banka hesaplarını veya kredi kartı numaralarını hedef alabilir. Bilgisayar korsanları önemli dosyalara erişmek için kötü amaçlı yazılım kullanabilir. Şirketiniz çok sayıda hassas müşteri verisiyle uğraşıyorsa, bu bilgiler büyük ölçekli mali dolandırıcılık veya kimlik hırsızlığı için bile hedef alınabilir.

Kısacası, zayıf kişisel siber güvenlik siz ve işvereniniz için büyük bir risk oluşturabilir. Siber tehditleri tamamen ortadan kaldırmanın bir yolu yoktur, ancak uzaktan çalışırken bile riski azaltmanıza yardımcı olacak adımlar vardır.

Siber saldırılara karşı kendinizi nasıl daha iyi koruyabilirsiniz?

Suçlular, kötü amaçlı yazılımlar, bilgisayar korsanlığı ve kimlik avı dolandırıcılıkları da dâhil olmak üzere çeşitli yollarla dijital bilgilere yetkisiz erişim elde edebilir; bu nedenle önleme, çok katmanlı bir yaklaşım gerektirir. Kişisel siber güvenliğinizi artırmak için bilgisayarınıza özel verileri gizlemeye, hassas bilgileri korumaya ve zararlı yazılımları engellemeye odaklanmalısınız.

Antivirüs yazılımı ve güvenlik duvarları kullanın: Antivirüs yazılımı, kötü amaçlı yazılımları veya kısaca kötü amaçlı yazılımları algılar, izole eder ve kaldırır. Kötü amaçlı yazılım, suç amaçlı kullanım için hassas verileri bozabilen, değiştirebilen, silebilen veya kopyalayabilen çok çeşitli zararlı yazılımları kapsar. Belirli kötü amaçlı yazılım türlerini daha indirmeden tanıyabilen ve engelleyebilen bir güvenlik özelliği olan güvenlik duvarını kullanarak bazı kötü amaçlı yazılımlardan kaçınabilirsiniz.

Bir VPN kullanın: VPN (sanal özel ağ), IP (internet protokolü) adresinizi ve web etkinliğinizi gizleyerek kötü niyetli kişilerin konumunuza erişmesini ve tarama geçmişinizi görmesini engeller. VPN’ler bunu, diğer bilgisayarlara veri gönderip alırken sizi nerede bulacaklarını söyleyen bir karakter dizisi olan gerçek IP adresinizi farklı bir adresle değiştirerek yapar. Sonuç? Güvenli, anonim internet kullanımı.

Kişisel bilgilerinizi çevrimiçi olarak nasıl korursunuz?

Güçlü şifreler: Bir suçlu şifrenizi tahmin ederse kişisel bilgilerinize erişebilir ve sizi dolandırıcılığa karşı savunmasız bırakabilir. Unutulmaz büyük ve küçük harfler, sayılar ve sembollerden oluşan benzersiz, rastgele çeşitler kullanarak karmaşık şifreler oluşturarak kendinizi koruyun. Ayrıca şifrelerinizi düzenli olarak değiştirmeyi unutmayın.

Şifre yöneticisi: Ek bir güvenlik katmanı olarak, çevrimiçi hesaplarınızın her biri için benzersiz, karmaşık parolalardan oluşan bir liste oluşturmanıza ve korumanıza yardımcı olan bir parola yöneticisi kullanın. Parola yöneticileri, parolalarınızı güvende ve yalnızca sizin erişebileceğiniz durumda tutmak için şifrelemeyi kullanır. Bazı temel şifre yöneticilerini ücretsiz olarak indirip kullanabilir veya daha fazla özelliğe sahip bir seçenek için ücret ödeyebilirsiniz.

Çok faktörlü kimlik doğrulama: Dijital hesaplarınızı korumanın bir başka yolu da çok faktörlü kimlik doğrulamadır; bunun en yaygın biçimi iki faktörlü kimlik doğrulamadır (2FA). Çok faktörlü kimlik doğrulama, kullanıcıdan kimliğini birden çok yolla doğrulamasını isteyen bir işlemdir; 2FA genellikle e-posta veya kısa mesaj yoluyla gönderilen bir kodla birlikte oturum açma kimlik bilgilerinizi girmenizi ister. Ek onay, şifre hırsızları için ekstra bir engel oluşturur.

Güvenli internet bağlantıları: Genellikle bilgisayar korsanlarına ve diğer dijital suçlulara karşı savunmasız olan güvenli olmayan internet bağlantıları sundukları için halka açık Wi-Fi ağlarını kullanmaktan kaçının. Genel Wi-Fi kullanmanız gerekiyorsa, güvenli olmayan bir genel ağa bağlı olsanız bile internette güvenli bir şekilde gezinebilmeniz için bağlantınızı şifrelemek üzere bir sanal özel ağ (VPN) kullandığınızdan emin olun.

İnternet dolandırıcılıklarına dikkat edin: Kimlik avı, siber suçluların sizi hassas bilgileri isteyerek sağlamanız için kandırmak amacıyla kullandığı yaygın bir tekniktir. Hırsızlar, bankanız veya devlet kurumu gibi güvenilir bir kaynağı taklit eden e-postalar veya diğer iletişim biçimlerini gönderir. Kimlik avcıları genellikle cihazınıza kötü amaçlı yazılım indiren köprüler içerir. Kimlik avı mesajlarının yaygın belirtileri arasında yazım hataları ve garip dilbilgisi yer alır. Acil eylem çağrısında bulunan e-postalara veya kısa mesajlara şüpheyle yaklaşın ve bilinen ve güvenilen bir kişiden gelmiyorsa ekleri indirmeyin.

Bu güvenlik önlemlerini aldıktan sonra rahat bir nefes almak isteyebilirsiniz. Ama işiniz henüz bitmedi. Yazılımınızı ve güvenlik hizmetlerinizi sık sık güncellediğinizden ve en son siber güvenlik trendlerini takip ettiğinizden emin olun. Ofisiniz, eviniz olduğunda kişisel siber güvenlik bir zorunluluktur.

En Çok Okunanlar

İletişime Geçin