Ankara’daki iş adamı, yurt dışı merkezli bir şirketle kripto para üzerinden yaptığı ticari anlaşmada siber dolandırıcıların hedefi oldu.
Ankara’da faaliyet gösteren bir iş adamı, 1,9 milyon dolarlık kripto para cüzdanının çalındığını fark etti ancak durumu kripto para borsasıyla iletişime geçerek çözebildi.
E-ticaret sektöründe faaliyet gösteren iş adamı, yurt dışındaki bir şirketle kripto para üzerinden ticari satış anlaşması yapmak üzere anlaştı. Ticaretin devam ettiği süreçte, iş adamı, karşı tarafın ödeme yapmadığını fark etti. İş adamı, şirket yöneticilerine ödeme yapıldığına dair dekontları istedi ancak bunun üzerine 1,9 milyon dolarlık kripto para cüzdanının ele geçirildiğini anladı.
Durumu hukuki bir çözüme kavuşturmak amacıyla iş adamı, avukat Betül Akça’ya başvurdu. Akça, müvekkilinin kripto para cüzdanının teknik takibi için güvenlik birimlerine başvurarak soruşturmayı başlattı.
Süreç içinde dolandırıcıların, kripto para borsasını taklit ederek iş adamının sahte bir arayüz üzerinden işlem yapmasına neden olduğu anlaşıldı.
Akça, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, uluslararası hukukta yeni kabul edilen müşteri koruma politikalarından kaynaklanan bir kanuni boşluk tespit ettikten sonra kripto para borsası şirketi ile iletişime geçtiklerini belirtti. Akça, dolandırıcıların kimlik bilgilerini verdikten sonra ulaşılamayacaklarını düşünen dolandırıcıların, uluslararası hukuktaki cezai yaptırımları anlayarak uzlaşma talep ettiklerini ve müvekkilin parasını iade ettiklerini ifade etti.
Akça, müvekkilinin şanslı olduğunu vurgulayarak, kripto varlık dolandırıcılığının arttığına dikkat çekti. Son dönemde dolandırıcıların özgün yöntemlere başvurduğunu belirten Akça, bireysel yatırımcıların bu tür dolandırıcılık girişimlerine karşı hukuki haklarını bilmeleri gerektiğini ve hızlı bir şekilde hukuki sürece başlamalarının olumlu sonuç alma olasılıklarını artırabileceğini sözlerine ekledi.