Son dönemde birçok yatırımcı sosyal medya veya mesajlaşma platformları üzerinden oluşturulan sahte yatırım grupları aracılığıyla benzer şekilde mağdur edilmiştir. Bridgewater Türkiye VIP 1201 adlı bir WhatsApp grubuna yatırım şirketi adı altında bir bağlantı oluşturularak grup içinde yapay zekâ destekli işlemlerle her gün %2 kazanç sağlandığı ve hiç zarar edilmediği yönünde yoğun bir algı oluşturulmaktadır.
Grup yöneticileri yatırımcıları ikna etmek için küçük meblağlarla başlatılan işlemler sonrası kısa sürede güven kazanmakta, ardından yüksek kazanç vaatleriyle daha fazla yatırım yapılması için baskı kurmaktadır. Play Store üzerinden indirtilen BW-Alpha adlı uygulama aracılığıyla kullanıcıdan banka hesap bilgileri alınmakta, ardından sisteme para yatırması sağlanmaktadır. Gerçekte olmayan “hisse işlemleri”, sahte arayüzler ve kontrolü kendilerinde olan platformlar üzerinden gösterilmektedir.
İlerleyen süreçte, hisse alım-satım işlemleri ve akıllı işlem fonları adı altında yeni taleplerle kullanıcıların daha yüksek tutarlarda yatırım yapmaları istenmekte, aksi halde sistem dışı bırakılacakları, zarar edecekleri ya da ceza alacakları yönünde psikolojik baskılar uygulanmaktadır. Kurgu gereği “halk arz” yapılmış gibi gösterilmekte ve hesaplara sahte borçlar yansıtılmaktadır.
Bu gibi platformlar, birçok kişinin hisse piyasası, kripto işlemler veya yapay zekâ tabanlı yatırım sistemleri hakkındaki bilgi eksikliğinden faydalanarak mağduriyet oluşturmakta, özellikle sosyal mühendislik yöntemleriyle yatırımcıyı yönlendirmektedir. Bahsi geçen olayda da kullanıcıya danışılmadan yapılan işlemler, uygulamadan otomatik çekimlerin gerçekleşmesi, ardından oluşan borç iddiaları tamamen kurgusal ve sistematik dolandırıcılık izleri taşımaktadır.
Bu gibi durumlar oldukça yaygınlaşmıştır. Bu nedenle mağduriyet yaşayan herkesin, blokzincir ve bilişim hukuku alanında uzman bir hukuk ofisiyle çalışması, sürecin hukuki olarak ilerlemesi açısından önem arz etmektedir.