Eğer cevabınız birinci madde ise dolandırılmaya çok müsait bir risk iştahı taşıyorsunuz demektir ve bu duygu sizi bile bile dolandırıcıların ağına düşürecektir. Eğer ki cevabınız ikinci madde ise bu piyasadan para kazanmak kadar o parayı korumayı da önceliğinize almışsınız demektir. O halde her iki madde için de aslında ortak olan bir gerçeği inceleyelim: Kripto varlıklarımı nasıl güvende tutarım ve nasıl güvenli yatırım yaparım?
Bizler kriptohukukcu.com ekibi olarak;
Sadece bu işin hukuki boyutları ya da teknik tarafı ile değil aynı zamanda finansal tarafı ile de danışanlarımızı bilgilendirme misyonundayız. Öncelikle bu piyasada para kazanmak ve güvenli yatırım yapmak için yapılması gereken ilk şey bu işin eğitimini almak olmalıdır. Ne yazık ki içerde çok büyük paralar ile işlem yapan birçok kripto varlık yatırımcısı sadece yerel borsalar da hesap açmanın, bi tık ötesinde ise global bir borsada hesap açmanın ötesine geçemiyor. Uzun süredir bu piyasada işlem açanlar çok iyi bilirler ki kripto varlıklarda yatırım yapmak sadece CEX adını verdiğimiz merkezi global ve yerel borsalardan ibaret değildir. Merkezi borsalarda listelenen çoğu kripto varlıklar aslında merkezi olmayan DEX borsalarda günler, haftalar hatta aylar evvel alım satıma başlamış, belli olgunluğa gelmiş sonrasında merkezi bir borsada listelenmiştir. Aslında sizin bir ümitle merkezi bir borsada yatırım yaptığınız çoğu kripto varlık aslında uzun bir süredir alım satımı olan çoktan istenilen fiyat seviyesine ulaşmış bir kripto varlık olabilir. Bu nedenle özellikle kripto varlık tarafında yatırım yapmadan evvel gerekli bilgi ve donanıma sahip olmak sizin bu piyasadan daha çok kazançlı çıkmanıza vesile olacaktır.
Evet, en az kripto yatırımı yapabilmek için sahip olduğunuz para kadar önemli bir konudur kripto varlıklarınıza sahip çıkabilmek. Bunun içinde dikkat etmeniz ve kullanmanız gereken bazı yöntemler vardır. Bunlardan öne çıkan iki başlık var: Sıcak ve soğuk cüzdan kavramları. Sıcak cüzdanlar; kullanım kolaylığı ve her zaman internet erişimi olan kripto para cüzdanlarını ifade eder. Kullanıcıya özel vermiş olduğu şifre ve kurtarma kodları ile beraber mümkün olduğunca, kullanıcının kripto varlıklarını korumaya çalışan bir cüzdan çeşididir. Fakat en büyük handikapı olarak görebileceğimiz durum ise çevrimiçi bir cüzdanın her zaman bir saldırıya açık olması durumudur. Elbette sıcak cüzdan güvenliği içinde uygulanabilecek extra güvenlik tedbirleri vardır. Eğer ki siz de bir sıcak cüzdan sahibi ve içerisinde de kripto paraları olan biriyseniz önceliğiniz bu cüzdanı en güvenli şekilde nasıl korurum olmalıdır..
Yine benzer şekilde bu kategoride değerlendirebileceğimiz ve neredeyse %90 oranında kripto yatırımcının aktif olarak kullandığı ‘’borsa cüzdanı’’ kavramını da açıklamakta fayda var. Bilinçli bir kripto varlık yatırımcısı şunu bilir ki, kripto varlıkların tutulması gereken en son yer ‘’Borsa Cüzdanları’’dır. Çünkü, kullanıcısı hatasından hack kaynaklı kayıplar olabileceği gibi bunun dışında, borsanın hacklenmesi veyahut borsanın dolandırması ya da borsanın iflas edip kapanması gibi çok çeşitli kötü senaryolarda karşımıza çıkmaktadır. Böyle bir durumda, şayet borsalar iyi niyetli bir şekilde yatırımcıya fonlarını iade etmek istese bile bu iade süreleri ayları bazen yılları bulmaktadır (Cryptopia,livecion.net)
Şayet tercihinizi soğuk cüzdan adını verdiğimiz çevrimiçi internet bağlantısı olmayan, fiziki olarak taşınabilir, saklanabilir bir cüzdandan yana kullanırsanız sıcak cüzdanlara nazaran daha güvenli bir tercih yapmışsınız demektir. Fakat soğuk cüzdanlarında sıcak cüzdanlara ve borsa cüzdanlarına göre güvenlik anlamında artıları olduğu gibi işlem yapma hızı, süreklilik gibi bir takım dezavantajları vardır. Genel de soğuk cüzdan tercihi yapan kripto varlık sahipleri, belli bir portföy büyüklüğüne ulaşmış, uzun vade almış olduğu kripto varlıkları tutma eğiliminde olandır. Hakeza şunu da unutmamak gerekir ki satın almış olduğunuz kripto varlıkları soğuk cüzdan da saklayabilmeniz için , o kripto varlığın soğuk cüzdanınız tarafından desteklenen bir kripto varlık olması şartını da unutmamak gerekir.
Yukarıda da bahsettiğim gibi suç niteliği güveni kötüye kullanma suçu olarak değerlendirildiğinde de cezai soruşturma ve kovuşturma yapılabilmesi için şikayet aranmaktadır. Takibi şikayete bağlı suçlarda ise 6 aylık şikayet süresi söz konusudur.
Dolandırıcılıkta şikayet söz konusu olmadığı için suçun gerekli birimlere bildirilmesi herhangi bir hak düşürücü süre de söz konusu olamamakla birlikte; dolandırıcılık suçu itibariyle 8 yıllık bir dava zamanaşımı süresi söz konusudur. Yani dolandırıcılık zamanaşımı süresi olan 8 yıl içerisinde yasal sürecin işlemiş olması gerektir. Aksi halde o fiilden ötürü bir daha cezai soruşturma veya kovuşturma yapılamaz.
Kripto para dolandırıcılığı gibi bilişim suçlarında şikayet sürecinin uzaması, yasal süreçten başarılı sonuç eldesini olumsuz yönde etkileyecektir. Şöyle ki Bilişim suçlarında suç niteliğindeki fiillere yönelik delillerin karartılmaya fırsat verilmeksizin bir an evvel toplanması ve belgelendirilmesi gerekmektedir. Bilindiği üzere suç unsuru, bir dijital bir veri olup; bu verinin kolayca değiştirilip, silinebilmesi ve izinin kaybettirilmesi haliyle bir o kadar mümkündür. Nitekim ani reaksiyon alınması bu nedenle önem arz etmektedir ki yasal süreci mümkün olabildiğince seri bir şekilde gerçekleştirilmesi başarılı sonuç eldesini de beraberinde getirecektir.
Kripto varlık dolandırıcılığından korunma yöntemleri, cüzdan güvenliği, merkezi ve merkeziyetsiz borsalarda işlem açmakla alakalı eğitimler, yatırım tavsiyesi içermeyen ama işin ince detayları ile kripto varlıkları yüksek karlı bir yatırım aracına dönüştürmek isterseniz bizlere ulaşabilir ve gerekli desteği alabilirsiniz.