KRİPTO PARA PLATFORMLARININ ÖNLEYİCİ TEDBİRLERİ!

Kripto Varlıkların daha geniş kitleler tarafından benimsenmesi ve etkinliğinin artırması ile birlikte; kripto para borsalarının da kullanıcılar arasında popülerliği takdir edersiniz ki artmıştır. Kripto Para Borsaları, kullanıcıların dijital varlıklarını alıp satmalarına veyahut ticaret yapmalarına olanak tanıyan platformlardır. Bu tür platformlar genellikle birçok farklı kripto para birimini listeleyerek, kullanıcılara bu varlıkları farklı fiyat para birimleri üzerinden veyahut diğer kripto paralar ile ticaret yapmalarına imkan sağlamayı hedeflemektedir. Kullanıcılar ise kendilerine yöneltilen bu hizmetlere karşılık borsaların belirlemiş olduğu işlem ücretlerini öderler.

Kripto Para Platformları, kripto para borsasında daha fazla bireysel yatırımcı kitlesine ulaşarak daha fazla kazanç elde etmeyi hedeflediklerinden ötürü ve bu hedeflerine paralel olarak ise platforma ait sistem güvenliğine yönelik tüm tedbirleri almalı, sistem hatalarını ve eksikliklerini tespit etmeli, bu hatalar ve eksiklikleri ivedilikle giderilerek sistemi bilinen en son teknolojik gelişmeye uygun hâle getirmeli ve de kullanıcıların hukuki ihtiyaçlarının karşılaması konusunda büyük bir özveri göstermeleri bu anlamda büyük bir önem taşımaktadır. Zira bu tür platformlar bankalar gibi ağırlaştırılmış sorumluluğun bir gereği olarak objektif özen yükümlülüğü altında bulunmalarından ve buna karşılık olarak hafif kusurlarından dahi sorumlu olmalarından ötürü gerekli tüm teknik ve hukuki tedbirleri hassasiyetle almaları gerekmektedir. Nitekim mevzuatımızda platformlara özgü bir özel hüküm bulunmamış olsa da açıkçası Türk Borçlar Kanunu’nun genel hükümleri uyarınca bu sonuca ulaşmamıza engel bir hususun mevcut olmadığı görüşündeyiz.

Platformların özellikle kötü niyetli üçüncü kişilerin hem kullanıcılarına hem de kendi sistemlerine zarar vermemelerini, bu kötü niyetli kişilerin platforma girişlerini engelleyecek güvenlik mekanizmasını oluşturmaları, siber güvenlik ve hack saldırılarına karşı önlemler almaları, sistemlerini sürekli güncelleyerek yenilemeleri, herhangi bir usulsüz işlemle karşılaşıldığında gerekli teknik veyahut hukuki tedbirleri almalarının yanı sıra kullanıcılarına da bu anlamda anında aydınlatıcı bilgilendirmeler gerçekleştirmeleri, kullanıcılara kaliteli hizmet sunabilmek ve kullanıcı şikayetlerinin azaltılabilmesi adına özellikle müşteri hizmetlerinde çalışan personellerine hukuki ve teknik bilgiler ile donatabilmeleri hukuki ihtilaf çıkmasını daha beklemeden ve de olası ihtilafları en aza indirebilmek amacıyla  büyük bir önem arz etmektedir.

 Kripto Para Platformları; hukuki uyumluluk, kullanıcı sözleşmeleri ve şartları, lisanslama sözleşmeleri, sözleşmelerin hukuki geçerliliği, gizlilik politikaları ve veri koruma, kullanıcı hakları,  platformların yasal sorumlulukları,  kullanıcıların kişisel verilerinin nasıl kullanıldığı, saklanıldığı veyahut paylaşıldığı konusunda şeffaf politikaların oluşturulabilmesi ve uygulanabilirliği, GDPR, KVKK gibi uluslararası ve yerel veri koruma düzenlemelerine uygunluk, ICO’ların (Initial Coin Offerings) yasal uyumluluğun sağlanması, AML (Anti Money Laundering – Kara Para Aklamayı Önleme) ve KYC (Know Your Customer – Müşterini Tanı) politikalarını oluşturulması, platformların fikri mülkiyet haklarını korumak, platformların operasyonlarının ve ürünlerinin geçerli yasa ve yönetmelikleri yansıtmasını sağlamak için mevzuata uygunluğu konusunda danışmanlık almak, operasyon ve ürünlerin reklamcılık ve pazarlama konuları gibi konulardı önleyici hukuk hizmetlerini ihtilafları en aza indirebilmek amacıyla özellikle ön planda tutmalıdırlar.

Zira bu hususlar sıklıkla uyuşmazlık konusu halini alıp davaya taşınan hususlardandır.. Bu tür hususlarda alınan bir nevi önleyici nitelik taşıyan hukuki danışmanlıklar; platformların yasal risklerini azaltmakta ve de düzenleyici gerekliliklere uygun olmalarını sağlamaktadır. Ayrıca, platformların uluslararası veyahut yerel hukuki düzenlemelerine uyum sağlamaları dolandırıcılıkla mücadele etmeleri için de stratejik bir adım niteliğindedir. Sonuç itibariyle; gerek hukuki gerekse teknik danışmanlık hizmetleri sayesinde platformların güvenilirliklerini artırılması ve artan bu güven sayesinde ise doğru orantılı olarak  kullanıcıların platformlara duyduğu güven artmış olmakla birlikte; yasal riskler de azaltılmış olmaktadır. İşte bu nedenledir ki önleyici hukuk kapsamında gerekli analizler yapılarak bazı önlemlerin alınması ve alınacak basit tedbirlerle büyük sorunların önüne geçilebilmesi mümkündür. Önleyici hukuk hizmetleri sayesinde hukuki ihtilaf çıkmasını beklemeden ve olası ihtilafları en aza indirmek amacıyla hareket edilmesi bunlara harcanan zaman, para ve emeği asgariye indirilmesini de sağlamaktadır.

Avukat – Betül AKÇA

En Çok Okunanlar

İletişime Geçin