Kripto Varlık terminolojisinde sıkça duyduğumuz tabirlerden biri olan “Altcoin”i bu yazımızda ele almak istiyoruz. Altcoin aslında “alternative coin” ifadesinin kısaltması olup Bitcoin’den sonra piyasaya sürülen tüm kripto varlık birimleri için tercih edilen bir tabir haline gelmiştir. Altcoinler, Bitcoin’in ötesinde sunduğu çeşitli teknolojik yenilikler ve kullanım alanları ile birlikte; kripto varlık ekosisteminde önemli bir role sahiptir. Her bir Altcoin, kendi özellikleri ve hedefleri doğrultusunda birçok farklı ve özgün avantajlar sunarak kripto varlık endüstrisinin çeşitliliğini artırmaktadır.
İlkler, bilindiği üzere her ekosistemde olduğu gibi kripto ve blockchain ekosistemleri için de özel bir öneme sahiptir. Zira onlar bir alanın veya teknolojinin gelişiminde dönüm noktaları olduğundan, birçok yeniliğe veya değişikliğe ilham kaynağı oluşturmaktadır. Aslında bir nevi ekosistemler içerisinde motivasyon ve girişimcilik gücünü uyandırlar da diyebiliriz. Bu nedenle ilk Altcoin’i sizler ile birlikte incelemek isteriz. Bitcoin’den sonra geliştirilen ilk alternatif kripto varlık birimi yani ilk Altcoinimiz “Namecoin” olarak kabul edilmektedir.
Namecoin:
– Sembol: NMC
– Toplam Arz: 21 Milyon Namecoin
Namecoin, 18 Nisan 2011 tarihinde piyasaya sürülerek, Bitcoin’e haiz teknolojinin kullanılması suretiyle merkeziyetsiz bir alan adı sistemi sunmayı ve de güvence altına almayı hedeflemiştir. Kripto varlık endüstrisinde Namecoin’in ardından ise pek çok farklı Altcoin piyasaya sürüldü ve bu Altcoinler genellikle Bitcoin’in belirlediği sınırlamaları gidermeyi veya farklı ve özgün özellikler sunmayı hedeflemiş oldukları ise şüphesizdir. Bu Altcoinler arasında Tether (USDT), BNB (BNB), Solana (SOL),Dogecoin (DOGE), Ripple (XRP)…vs gibi isimler daha çok öne çıkmaktadır.
Peki Bitcoin Ve Altcoin Arasındaki Farklılıklar Veyahut Benzerlikler Nelerdir?
Her iki tabir arasında yaratan ve temel teknoloji bağlamında önemli farklılıklar mevcuttur. Bitcoin, Satoshi Nakamoto tarafından 2009 yılında piyasaya sürülen ilk merkeziyetsiz dijital para birimi olup ve aynı zamanda blockchain teknolojisinin ilk uygulamasıdır. Bu bağlamda Bitcoin Proof-of-Work (iş kanıtı) algoritmasını kullanmaktadır. Altcoinler ise ilk olarak Namecoin ile birlikte 2011 yılından beri farklı geliştirici ve projeler bakımından yaratılan, genellikle Bitcoin’in temel kodunu temel alan, ancak farklı özellikler ve teknolojiler ile zenginleştirilmeleri de ihtimal olan coinlerdir. Bazı Altcoinler ise Bitcoin’den farklı olarak konsensüs algoritmalarını (Proof-of-Stake, Proof-of-Authority) kullanmayı tercih etmektedir. Kullanım amacı ve fonksiyon bakımından değerlendirdiğimizde ise Bitcoin çoğunlukla yatırım ve değer saklama aracı olarak kullanılırken; Altcoinler yatırımcılara çeşitli işlevsellik hizmetleri sunarak Bitcoin’in sağladığı özelliklerden farklı ve özgün olanları hedeflemektedir.
Örneğin:
– Ethereum: Akıllı sözleşmeler ve merkeziyetsiz uygulamalar (dApps) için bir platform sunar.
– Ripple (XRP): Hızlı ve düşük maliyetli uluslararası para transferi sunar.
– Chainlink (LINK): Akıllı sözleşmelere dış veri sağlayan bir oracle hizmeti sunar.
– Polkadot: Farklı blockchain ağlarını birbirine bağlama hizmeti sunar.
-Monero (XMR): Gizlilik odaklı teknoloji, işlem anonimliği sunar.
Genel itibariyle ilk blockchain uygulaması, merkeziyetsiz dijital para birimi olan Bitcoin teknolojisinin diğer Altcoinlere kıyasen çok daha basit ve genellikle salt değer transferi işlevi gördüğü ise açıkça görülmektedir. Ancak, Bitcoin yüksek piyasa değerine sahip kripto varlık birimi olduğundan kripto varlık endüstrisinde geniş kabul görmesi ile borsa ve yatırımcılar tarafından çok daha fazla tanınmakta ve de sıkça tercih edilmektedir. Sonuç olarak ise Altcoinler, genellikle Bitcoin’in sunduğu temel işlevselliğin ötesinde kripto endüstrisine yenilikler ve çözümler sağlamaktadır diyebiliriz.
İlk Altcoin olan Namecoin’e tekrar dönecek olursak; Namecoin, internet alan adlarını (domain) merkeziyetsiz bir şekilde yönetmek için geliştirilmiştir. Böylelikle kullanıcıların daha fazla kontrol sahibi olmasını sağlayarak yani merkezi kontrolün etkilerinden korunarak kullanıcılara daha fazla özgürlük sağlamayı hedeflemektedir. Bitcoin’in blockchain teknolojisini kullanarak çalıştığından da alan adı kayıtları ve değişiklikleri güvenli bir şekilde kaydedilmekte ve doğrulanmaktadır. Önemli bir detaya daha yer vermek isteriz ki Namecoin, Bitcoin’e benzer şekilde madencilik yoluyla oluşturulduğundan yeni Namecoin’lerin (NMC) yaratılması bu anlamda gayet mümkündür. Bu süreçte madenciler blockchain’e yeni bloklar eklerler ki ise eğer; karşılığında Namecoin ödülünü alabilmektedir. Namecoin, aynı zamanda alan adı sistemi dışında bir sanal para birimi olarak da işlev görmesinden ötürü ise kullanıcılar Namecoin’lerini hem alan adı kaydı yapmak hem de transfer amacıyla kullanılabilmektedir.
Nitekim; Namecoin’in genel itibariyle merkeziyetsiz alan adı sistemi özellikle de sansür karşıtı bir alternatif arayan kullanıcılar için gayet ilgi çekici olmuşsa da geniş çapta benimsenme ve popülarite açısından ne yazık ki Bitcoin ve diğer büyük Altcoinlerin gerisinde kalmıştır. Namecoin, yazılım ve protokol iyileştirmeleri yapmaya devam ederek popülaritesini artırma hedefi ile günümüzde hâlen varlığını sürdürmekte olduğunu bildirmek isteriz.
Avukat – Betül AKÇA
www.kriptohukukcu.com