Dolandırıcılar, Ankara’da yaşayan bir iş insanına kendilerini yabancı bir kripto para borsasının yetkilisi olarak tanıttı. İş insanının mobil cihazına casus yazılım yükleyerek tam 38 milyon lira dolandırdılar.
TELEFONUNA YAZILIM KURDULAR, HESAPLARINI BOŞALTTILAR
Dolandırıcıların hedefinde bir iş insanı vardı. Kendilerini kripto para borsası yetkilisi olarak tanıttılar ve akılalmaz planlarını devreye soktular. Avukat Betül Akça konuyla ilgili « Sahte kripto varlık borsası üzerinden yüksek kazanç vaadiyle iletişime geçiliyor. » dedi.
Dolandırıcılar, iş insanının önce güvenini kazandı. İş insanı, deneme amacıyla 250 dolar yatırdı ve yüksek kar elde etti. Sonrasında dolandırıcıların amacı, iş insanının telefonuna sahte bir uygulama yüklemekti.
İŞ İNSANININ TELEFONUNA CASUS YAZILIM YÜKLEDİLER
Akça, « Sahte kripto varlık borsalarındaki faili meçhul şahıslar, müvekkilinin cihazına erişim sağlayarak mobil internet bankacılığı üzerinden mevcut bakiye ve kredileri talimat oluşturarak önce kendi hesaplarına, ardından kripto para cüzdanlarına aktarıyorlar. Bu kayıplar çok yüksek miktarlarda. » ifadelerini kullandı.
İş insanı, parasını çekmek için banka hesabına girdiğinde hayatının şokunu yaşadı. Dolandırıcılar, tam 38 milyon lirasını çalmıştı. İş insanı, şüpheliler hakkında « nitelikli dolandırıcılık », « bilişim sistemine girme » ve « bilişim sistemleri, banka veya kredi kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle dolandırıcılık » suçlarından Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.
PEKİ NASIL ÖNLEM ALINABİLİR?
Avukat Betül Akça, mağduriyet yaşanmaması için alınabilecek önlemleri sıraladı: « Kriptoyla ilgili yatırım yapılmasında SPK’nın lisanslamış olduğu güvenilir platformlar üzerinden işlemlerin başlatılmasını ve aynı zamanda yüksek kazanç vaadiyle gelen tekliflere karşı daha temkinli adımlar atılmasını bir hukukçu olarak öneriyorum. » dedi.